Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) bekijkt of bedrijven bij reorganisaties meer vrijheid moeten krijgen om hun waardevolle krachten te behouden. Dat zou een versoepeling kunnen betekenen van het zogeheten afspiegelingsbeginsel, waardoor werkgevers nu in elke leeftijdsgroep mensen met de minste dienstjaren moeten ontslaan.
Dat zei de CDA-bewindsman dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer op vragen van onder meer zijn eigen partij en de SP. Het CDA en de grootste oppositiepartij vrezen dat werkgevers nu waardevolle vakkrachten moeten ontslaan, terwijl ze straks weer hard nodig zijn als de markt aantrekt en de personeelstekorten toenemen door de vergrijzing.
SP-Kamerlid Paul Ulenbelt benadrukte wel dat het niet de bedoeling is dat werkgevers selectief mensen kunnen ontslaan. Daarop stelde Donner: 'U probeert te blazen met meel in uw mond.' Volgens de minister kan de SP er niet op het ene moment voor pleiten dat werkgevers hun vakkrachten moeten kunnen behouden en vervolgens zeggen dat werkgevers niet zelf mogen selecteren.
Onmisbaarheidscriterium
Nu al kunnen werkgevers bij reorganisaties op grond van het zogeheten onmisbaarheidscriterium werknemers ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat vooral kleinere bedrijven makkelijker een beroep hierop kunnen doen, omdat het midden- en kleinbedrijf vaak minder mogelijkheden heeft om vakkrachten aan zich te binden.
Donner erkende na afloop van het debat dat de regels voor het onmisbaarheidscriterium 'stringent zijn'. Dat is ook bedoeld om misbruik te voorkomen.
Ook voor grotere bedrijven
Maar hij stelde dat bij een versoepeling, deze net zo goed voor grotere bedrijven zou moeten gelden. Zo wees hij erop dat grote technische bedrijven de afgelopen tijd veel geld hebben geïnvesteerd in de scholing van hun personeel. Bij ontslag zijn ze deze kennis voorgoed kwijt, omdat technische vakkrachten schaars zijn.
Bron: ANP