DEN HAAG - De commissie-Bakker zal voorstellen het ontslagstelsel in zijn geheel af te schaffen.
Als een werkgever van een werknemer af wil, komt daar geen Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of kantonrechter meer aan te pas. Daar staan verplichtingen tegenover van de werkgever om gedurende een half jaar na aanzegging de werknemer het volledige loon uit te betalen én daarnaast het uiterste te doen om de medewerker in kwestie aan een andere baan te helpen.
Dat stellen leden van de commissie en kopstukken van sociale partners die de afgelopen dagen intensief met elkaar hebben overlegd. Hoe het advies aan het kabinet er in detail uit zal zien, blijft onzeker omdat de commissie over een aantal zaken nog verdeeld is. Pas op 16 juni maakt de commissie, onder leiding van TNT-topman Peter Bakker, het advies openbaar.
De commissie-Bakker gaat ervan uit dat het huidige ontslagstelsel overbodig wordt als er niemand meer wordt ontslagen. Doelstelling is om medewerkers die overtollig zijn te begeleiden van werk naar werk. Als iemand ergens weg moet, maar elders meteen terecht kan voor een vergelijkbaar inkomen, is het 'circus' van advocaten, rechters, arbeidsbureau en ontslagvergoedingen helemaal niet meer nodig, luidt de redenering.
Het advies van Bakker zal zowel de vakbonden als de werkgevers pijn doen. De bonden vinden de 'preventieve toets' bij ontslag (bij CWI of kantonrechter) de hoeksteen van het arbeidsrecht, die de werknemer beschermt tegen willekeur van de baas.
Werkgevers vrezen te worden opgezadeld met inspanningsverplichtingen en extra uitgaven om af te komen van mensen die niet functioneren of overbodig zijn geworden.
Bron: ED