Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Vakbeweging laaiend over ontslagplan CDA

FNV en CNV zijn woedend over de CDA-plannen voor versoepeling van het ontslagrecht. FNV-bestuurder Wilna Wind noemt de plannen onbarmhartig. Het CNV vraagt zich af of het CDA de weg kwijt is.

Het CDA wil dat werkgevers bij ontslag in principe alleen drie maanden een vergoeding gelijk aan WW gaan betalen. Na de opzegtermijn van een arbeidscontract, afhankelijk van iemands dienstverband een tot vier maanden, betaalt de werkgever volgens WW-normen de eerste twee maanden 75 procent van zijn laatst verdiende loon en de derde maand 70 procent.

De bedoeling is om de ontslagvergoeding minder afhankelijk te maken van het aantal dienstjaren van een werknemer. Dat is tegen het zere been van de vakbeweging. Maar volgens MKB-Nederland zitten werkgevers met het CDA-plan nog maanden aan een werknemer vast en maakt het ontslag alleen goedkoper bij lange dienstverbanden.

Nu krijgt iemand bij ontslag minimaal een maandsalaris per gewerkt jaar. Dit moet volgens VNO-NCW twee weken per dienstjaar worden.

Denkrichting

Volgens Tweede Kamerlid Gerda Verburg van het CDA is slechts geprobeerd een denkrichting uit het verkiezingsprogram van de christendemocraten uit te werken. Al jaren roepen werkgevers en politiek dat ontslag eenvoudiger en goedkoper moet. In december wordt hierover een advies van werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal-Economische Raad (SER) verwacht. Verburg hoopt dat de CDA-voorstellen hierin worden meegenomen.

Maar werkgevers vrezen dat dan ontslag juist ingewikkelder wordt. Weliswaar hoeven ze van het CDA niet meer vooraf toestemming te vragen voor ontslag, maar worden zij wel geacht voldoende te investeren in scholing en inzetbaarheid van werknemers waar ze vanaf willen. ,,Hoe toets je dat?'', vraagt MKB-secretaris juridische zaken Susanne van Dijk. Volgens VNO-NCW dragen werkgevers al voldoende bij aan scholingsfondsen en -mogelijkheden voor werknemers.

Toets

Volgens het CDA volgt er een toets als de ontslagen werknemer na drie maanden WW-vergoeding geen nieuwe baan heeft gevonden en een uitkering moet aanvragen. Zodra blijkt dat de werkgever te weinig heeft geïnvesteerd in zijn personeel, moet hij nog een schadevergoeding betalen.

Een werknemer die niet meewerkt aan scholing, riskeert een korting op de uitkering. Verburg stelt dat volgens het Centraal Planbureau door de CDA-plannen de investeringen in werknemers met 600 miljoen euro toenemen.

Overig nieuws