Adviseur nodig? Eerste advies GRATIS! 088 20 50 800 RADIO VIDEO NIEUWSBRIEF NIEUWS

Nieuwe regelgeving WW

We informeerden u er al eerder over: een groot aantal onderdelen van de nieuwe WW-wetgeving verandert per 1 oktober 2006. Het is voor u heel belangrijk om bij ontslag uw werknemers hierover goed te informeren.
 
 

Het kabinet wil zoveel mogelijk voorkomen dat mensen in de WW terechtkomen. Lukt dat niet, dan moet de WW een brug van werk naar werk vormen. Daarom heeft het kabinet wetsvoorstellen gedaan die enerzijds de toegang tot de WW strenger maken en anderzijds mensen stimuleren en ondersteunen om (weer) aan het werk te komen.
Hieronder vindt u puntsgewijs de belangrijkste veranderingen per 1 oktober 2006.
  • Hoogte uitkering aangepast.
    De hoogte van de WW-uitkering wordt in alle gevallen de eerste twee maanden 75 procent van het dagloon, en daarna 70 procent van het dagloon. In de oude situatie bedroeg de uitkering 70 procent van het minimumloon bij een kortdurende WW-uitkering, of 70 procent van het dagloon bij een loongerelateerde uitkering.
  • Wekeneis aangescherpt.
    Alleen werknemers die in de 36 weken voor de eerste werkloosheidsdag minimaal 26 weken in loondienst hebben gewerkt, hebben recht op een WW-uitkering (wekeneis). Dit was in de oude regeling 26 uit 39 weken.
  • Uitkeringsduur korter.
    Een werknemer die aan de hiervoor genoemde wekeneis voldoet, heeft recht op een loongerelateerde WW-uitkering van drie maanden. Onder de oude regeling was deze uitkering 70 procent van het minimumloon voor de duur van een half jaar.
  • ‘4 uit 5-eisÂ’/maximale uitkeringsduur.
    Om voor een langere WW-uitkering in aanmerking te komen, moet een werkloze niet alleen aan de wekeneis voldoen. Hij moet daarnaast in vier van de vijf voorafgaande jaren minstens 52 dagen per jaar hebben gewerkt. Wie voldoet aan deze ‘4 uit 5-eis’, krijgt per jaar arbeidsverleden één maand uitkering. De maximale uitkeringsduur is verkort tot 38 maanden; dit was vijf jaar.
  • Formeel protest afgeschaft.
    Een werknemer hoeft niet langer formeel te protesteren tegen zijn ontslag om zijn WW-uitkering veilig te stellen. Een werknemer die wordt ontslagen omdat hij zich ernstig heeft misdragen of die zelf ontslag neemt, kan nog wel ‘verwijtbaar werkloos’ zijn.
  • Tijdelijke ontheffing sollicitatieplicht.
    UWV kan een ontslagen werknemer in bijzondere gevallen op grond van diens persoonlijke omstandigheden tijdelijk ontheffen van de sollicitatieplicht.
    Dat is mogelijk als:
    • iemand in het kader van een re-integratietraject minimaal 20 uur per week vrijwilligerswerk verricht;
    • iemand intensieve mantelzorg verricht;
    • als er een calamiteit optreedt in de gezinssituatie, bijvoorbeeld een sterfgeval of ernstige ziekte.
 

Overig nieuws