Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) kan verdwijnen. Daarvoor in de plaats moet een wet komen die regelt hoeveel geld een werknemer ontvangt als hij wordt ontslagen. Dat adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) waarschijnlijk eind dit jaar aan het kabinet.
Dat zei hoogleraar Paul van der Heijden, plaatsvervangend kroonlid van de SER, zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens Van der Heijden is het huidige ontslagrecht, dat stamt uit 1945, aan modernisering toe.
Nu kan een werkgever kiezen of hij een werknemer ontslaat via de kantonrechter of door het aanvragen van een vergunning bij het CWI (oude arbeidsbureau).
Steun
VNO-NCW steunt de opvatting van Van der Heijden, zegt een woordvoerder. De Werkgeversorganisatie die ook zitting heeft in de SER wil verder niet inhoudelijk reageren, omdat de onderhandelingen in de SER nog in volle gang zouden zijn.
De vakcentrale FNV heeft nog zijn bedenkingen. Volgens woordvoerder Richard Gielen is de discussie over het ontslagrecht overbodig, omdat het huidige ontslagrecht goed functioneert. Als er toch over modernisering wordt gesproken moet eerst duidelijk worden wat voor het CWI in de plaats moet komen, zegt Gielen.
Te duur
Volgens Van der Heijden is er binnen de SER, waar werkgevers, werknemers en onafhankelijke kroonleden overleggen, een meerderheid aan het ontstaan die de huidige situatie te ingewikkeld en te duur vindt.
Nu wordt jaarlijks twee miljard euro besteed aan het ontslaan van werknemers, waarvan een flink gedeelte terecht komt bij advocaten die dat proces begeleiden.
Betaling
De hoogleraar pleitte voor een nieuwe wet waarin wordt vastgelegd wat een werkgever moet betalen als hij een werknemer ontslaat. Die zou dat geld moeten gebruiken om elders weer aan de slag te komen. Komen beide partijen er niet uit, dan kunnen ze alsnog naar de kantonrechter gaan.
Ton Heerts, PvdA-kandiaat voor de Tweede Kamer, reageerde terughoudend in Buitenhof. Volgens hem zijn er net nieuwe regels voor de WW afgesproken en zou het werkgevers vooral te doen zijn om kostenbesparingen en het beperken van rechten van werknemers. Maar als de SER met een unaniem advies komt, zal de partij dat wel serieus nemen.
Opschieten
De VVD is het eens met dat het ontslagrecht niet langer een taak zou moeten zijn van het CWI, maar is er op tegen dat het CWI helemaal zou moeten verdwijnen, zegt Tweede Kamerlid Ed van der Sande.
Elk land heeft behoefte aan een centrum voor informatievoorziening op dat gebied. Het Kamerlid vindt dat de SER moet opschieten met het uitbrengen van een advies. "Dat zou eerst in februari komen, toen in mei, maar er is nog steeds niks."
");