Vervangend werk
De chauffeur reed normaal gesproken voor deze vaste klant. Voor vervangend werk zou hij voortaan een enkele reisafstand van 120 km moeten overbruggen.
De werknemer erkende dat dat niet reëel was. Bij zijn ontslag eiste hij echter wel een vergoeding op basis van de kantonrechtersformule.
Onredelijk
Gezien zijn hoge leeftijd zou toepassing van die formule tot een onredelijk hoge vergoeding leiden, zo meende de werkgever. De leeftijd van de werknemer weegt namelijk als correctiefactor mee.
De kantonrechter honoreerde het verzoek van de werkgever en paste de 'Groen-variant' toe. Dat betekent dat de leeftijd bij het berekenen van de vergoeding niet worden meegeteld.
Leeftijdsdiscriminatie
De motivatie van de rechter daarbij was dat de werknemer op oudere leeftijd in dienst was gekomen. Als de vergoeding vervolgens op de 'normale manier' zou worden berekend, zou dat werkgevers sterk ontmoedigen om ouder personeel in dienst nemen, volgens de rechter.
Op die manier zou de normale toepassing van de kantonrechtersformule op gespannen voet komen te staan met het verbod op leeftijdsdiscriminatie, namelijk bij het aannemen van nieuw personeel.