Het belangrijkste voordeel van een stamrecht bv is de flexibiliteit. Dat geldt met name voor de uitkeringen en dan zowel in de opbouwfase – als u nog niets uitkeert – als in de uitkeerfase – als de uitkeringen starten.
In de opbouwfase mag u in een stamrecht bv zelf bepalen hoe u uw ontslagvergoeding laat renderen. U kunt alles op een spaarrekening zetten, maar u kunt ook proberen het rendement te verhogen door een deel van het geld op een deposito te zetten, er obligaties mee te kopen of zelfs aandelen – al is dat laatste meestal sterk af te raden, mede gezien de beperkte looptijd van de meeste stamrecht bv's. Spaargeld en deposito's op een zakelijke rekening vallen net als particuliere spaarrekeningen onder de depositogarantieregeling van De Nederlandsche Bank (DNB), die garant staat voor bedragen tot 100.000 euro per bank.
U kunt –onder stricte voorwaarden- ook geld lenen van de stamrecht bv of de bv (een deel van) uw hypotheek laten overnemen (let op de strenge voorwaarden die de Belastingdienst stelt; Als de fiscus de lening niet accepteert, loopt u het risico dat u 52 % belasting en 20 % boete moet betalen).
Ook in de uitkeringsfase bepaalt u met een stamrecht bv – binnen fiscale grenzen – hoe u aan uzelf geld uitkeert. U kunt eenmaal ingegane uitkeringen ook tussentijds opschorten, bijvoorbeeld als u weer werk heeft, en op een later tijdstip verder laten uitkeren. U moet de uitkeringen uiterlijk laten ingaan op het moment dat u 65 jaar wordt (die leeftijd wordt vrijwel zeker net als de AOW-leeftijd opgetrokken tot 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021).
Een stamrecht bv kent ook nadelen: stamrecht bv nadelen
Veel mensen die een substantiele gouden handdruk ontvangen maken de keuze tussen banksparen en de stamrecht bv. Zie verschillen stamrecht bv of banksparen