Regeringspartijen CDA en PvdA willen het geplande plafond aan de ontslagvergoeding mede afhankelijk maken van de scholingsinspanning door de werkgever. Een werkgever die veel in de scholing van zijn personeel heeft geïnvesteerd, kan dan een lagere ontslagvergoeding betalen, en andersom.
In een wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), dat begin 2010 wordt behandeld in de Tweede Kamer, wordt uitgegaan van een maximum ontslagvergoeding van één jaarsalaris voor jaarinkomens vanaf 75.000 euro.
Het voorstel is een compromis tussen werkgevers- en werknemersorganisaties: werkgevers beloven het ontslagrecht met rust te laten in ruil voor aftopping van de ontslagvergoeding voor werknemers met hogere inkomens.
In Den Haag lijkt echter niemand blij met het compromis, zo gaf bijvoorbeeld de Raad van State al een negatief advies omdat de grens van 75.000 euro rechtsongelijkheid in de hand zou werken.
Door niet alleen het inkomen maar ook de scholingsinspanning mee te wegen, moet de berekening van de exitpremie rechtvaardiger worden, zo stelt CDA-Kamerlid Eddy Van Hijum.
PvdA-Kamerlid Roos Vermeij vindt het voorstel aantrekkelijk klinken, maar wil er wel voor waken 'dat scholing een middel voor werkgevers wordt om eerder te ontslaan'.
De coalitiegenoten lijken het bovendien ook nog niet helemaal eens te zijn over de vraag hoe een scholingsinspanning gemeten wordt en wie bepaalt hoe dat de arbeidsmarktpositie – en daarmee de hoogte van de ontslagvergoeding – beïnvloedt. Hierover zijn de partijen echter met juristen in gesprek.
Bron: Zibb.nl